DÜNYANIN EN GÜZEL CAMİLERİ

DÜNYANIN EN GÜZEL CAMİLERİ
Şeyh Lütfullah Camii
Şeyh Lütfullah Camii
İsfahan'da bulunan bu cami , gezi yazarı Robert Byron'a göre adı geçen şehir Atina ve Roma olsaydı dünyaca bilinen bir yer olurdu.İran'da olduğundan çok az batılı turist tarafından incelenmiştir.Yapımı 17. yy başlarında Şah abbas tarafından yaptırılan, avlu ve minaresi olmamasıyla sıra dışı bir mimari yapıya sahiptir. Cami toplumsal kullanımına yönelik değildi, şah ve harem mensupları tarafından ibadet için kullanılırdı.
Nasır El-Mülk Cami
Nasır El-Mülk Cami
Güney İran'da Şiraz şehri üniversitesi içinde bulunan      Nasır El-Mülk Cami hala pek bilinmemektedir.İslam mimarisinde alışık olmadığımız şekilde vitray camlarla süslenmiştir.Sabah erken saatlerde ve öğleden sonra muhteşem bir manzara oluşmaktadır, güneş ışınları süslenmiş camların üzerine gelince dönen ışık desenlerine neden olur , mimari süsler kubbe şeklindedir.
Sultan Ahmet
Sultan Ahmet Camii
Görkemli, muhteşem ve son derece aldatıcı, Sultanahmet Camii, İstanbul siluetinin önemli bir parçasını oluşturur. Altı iğne benzeri minaresi vardır ve şehrin kaçırılmayacak bir parçasıdır.Telegraph travel İstanbul uzmanı Terry Richardson açıklamasıyla "Cami içindeki Mavi iznik çinileriyle süslendiği için bu ismi almıştır "(Blue Mosque).Osmanlı İmparatoru I.Ahmed tarafından 1609 ve 1616 yılları arasında inşa ettirilmiş ve açıldığında sadece inanlara açıkken şimdi herkese açıktır.
ayasofya
Ayasofya
Sultan Ahmet cami'nin karşısında olan Ayasofya komşusundan 1000 yıl önce inşa edilmiştir.Orijinal ismi "Kutsal Bilgelik" olan yapı önceleri kilise Osmanlı İmparatorluğu İstanbul'u aldıktan sonra camiye dönüştürülmüştür. 16. ve 17. yy'da yapıya mihrap,minber ve vaaz standı ilave edildi.Ayasofya bugün bizans mozaikleri ve Arapça Kur-an yazıtlarının bir karışımıdır.
Aksungur Camii
Aksungur Camii
Aksungur camii , 14. yy'da inşa edilmiş i Kahire'de meydana gelen deprem nedeniyle 13 yıl kapalı kalmış mayıs ayında gerekli onarımlardan sonra yeniden açılmıştır.Caminin bir kısmında Sultan el-Nasır Muhammed'in ve oğullarının mezarları bulunur. Caminin görkemli estetik yapısı, İznik çinileri Osmanlı imparatorluğu mimarisini yansıtmaktadır.
Ek not: 17. yy'da Osmanlı imp. tarafından yapılan restorasyon çalışmalarıya cami çinilerine ve batılılar tarafından verilen(blue mosque) ismine kavuşmuştur.
tolunoğulları
Tolunoğulları Camii
Kahire'de bulunan Tolunoğulları camii koyu tondadır.Abbasi döneminde yapılmış ve Kahire'de ki en eski cami olduğuna inanılır,daha sonraları bir kaç restorasyona uğramıştır.
II. Hasan Camii
II. Hasan Camii
II. Hasan Camii görkemli 210 metrelik dünyanın en uzun minaresine sahip.Dünya'nın en büyük üçüncü camisi, Fas'ta gayrimüslimlerin girebileceği tek camidir. Kazablanka deniz kıyısında ve deniz seviyesinde salonu cam üzerindedir.
Mescid-i Aksa
Mescid-i Aksa
İslam'ın üçüncü kutsla yeri olan Kudüs Unesco listesinde yer alır.Mescid-i Aksa depremlerde tahrip olmuş tarih boyunca birkaç kez yeniden inşa edilmiş, haçlılar tarafından saray olarak kullanılıp sonraları İslamla beraber onarımı yapılmış ve ibadet yeri olarak kullanıldı.Kudüs şu anda İsrail kontrolünde olup ibadet sadece Müslümanlarla sınırlıdır.İsrail-Filistin arasında ki gerginlik nedeniyle güvenlik güçleri tarafından erişim engellenmektedir.
Mescid-i Haram
Mescid-i Haram
Kutsal cami yada Mekke Ulu Cami 4 milyondan fazla kişi kapasitesi vardır.İslam'ın kutsal yeridir.400 bin metrekarelik bir alanı kapsamaktadır.Mescit ayrıca ilk vahiy öncesi Muhammed tarafındanKabe duvarının içine konan siyah taşa ve makam-ı İbrahim'e ev sahipliği yapmaktadır.GayrimüslimlerinMekke'ye girilmesine izin verilmez.
Mescid-i Nebevî
Mescid-i Nebevî
Muhammed tarafından 622 yılında inşa edilmiştir , İslam'ın 2. kutsal yeridir. Yeşil kubbe içinde Peygamber'in mezarı bulunmaktadır. 10 minaresi bulunmaktadır ,105 metre yüksekliğindedir,hac döneminde 1 milyon ziyaretçiyi ağırlar.Gayri müslimlerin Medine'de bazı yerlere girmelerine izin verilmez.

Kaynak : telegraph.co

First